Uitgebreide Inhoud van de cursus: 'Sportfotografie; meer dan een telelens'

Fotograferen, iedereen kan het, maar niet altijd krijg je de resultaten die je voor ogen hebt, of die je ziet bij andere fotografen. Al snel krijgt dan vaak de apparatuur de schuld, onterecht. Tijdens de cursus 'De kunst van sportfotografie' duiken we in alle facetten van de sportfotografie, kijken we naar apparatuur, technieken, voorbereiding, nabewerking, creativiteit en nog veel meer. Alle kennis en inspiratie die nodig is om een eigen stijl te creëren en onderscheidende beelden te maken. 's Ochtends en het begin van de middag behandelen we de techniek, 's middags bezoeken we een sport training of wedstrijd waar de geleerde theorie in de praktijk gebracht kan worden onder begeleiding van Vincent Riemersma. Hieronder een greep van de inhoud van de cursus. Afhankelijk van het niveau en de wensen van de cursisten diepen we bepaalde onderwerpen wel, niet of verder uit dan anderen.


lenzen.jpg

Apparatuur

Apparatuur is het gereedschap van de fotograaf, niets meer en niets minder. Het belang van het hebben van de beste apparatuur wordt, vooral op internet, vaak overdreven. Als de omstandigheden moeilijker of minder constant worden is een goede camera beheersing echter wel essentieel. We kijken kort naar de huidige beschikbare apparatuur en waar je op moet letten, we duiken in de instellingen, custom buttons, en op welke manier je het maximale uit je huidige apparatuur kunt halen. Uiteraard kun je met ieder merk camera deelnemen!

Elk Niveau

Zodra we de basis onder de knie hebben kunnen we de standaard sportfoto's maken onder de meeste omstandigheden waarin we moeten werken, maar dat maakt niet automatisch een goede sportfoto. In dit deel gaan we kijken naar de eigenschappen van een goede sportfoto, waar moet je op letten, wat willen we juist voorkomen, hoe leiden we de blik van de kijker naar het punt waar we willen dat hij kijkt, etc.


Panning shots

Als je perfect scherpe foto's van snel bewegende sporters kunt maken dan is het tijd om andere technieken onder de knie te krijgen. Een van de eerste technieken die veel fotografen proberen is het panningshot, of een meetrekker. De camera meebewegen met het bewegend onderwerp met een lange sluitertijd zodat de achtergrond in een streep verandert, maar je onderwerp ragscherp blijft. Hoe langzaam kun jij, hoe kunnen we dit nog langzamer maken?

Eigen Stijl

Het ontwikkelen van een eigen herkenbare fotografie stijl is een krachtig wapen voor iedere fotograaf, zowel hobbymatig als professioneel. Jouw publiek of (potentiele) klanten weten graag wat ze kunnen verwachten. We bespreken de manieren waarop je een eigen stijl kunt ontwikkelen, hoe je een herkenbare stijl kunt ontwikkelen en deze consequent kunt toepassen.


Creatieve Vrijheid

In fotografie praat men altijd over regels, regels van belichting, regel van de derden, rechte horizon, etc. Het is belangrijk om deze zogenaamde regels te kennen, dit hoort immers bij je basis. Zodra je fotografie echter als een kunstvorm gaat zien dan kun je de regels gaan breken, met een doel, om het beeld te maken dat je voor ogen hebt, om creatief beelt te maken of om de focus te leggen waar je het hebben wilt. Regels breken met een doel!

Werken in Chaos

Fotograferen van topsport is ook topsport. Niet alleen is de figuurlijke druk vaak groot, je kunt een moment niet nog een keer over laten doen, daarnaast werk je vaak in de drukte en chaos van de vele andere aanwezige fotografen. We kijken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden in deze chaos, en hoe je zelf gebruik kunt van de drukte om je onderwerp te kaderen.


Emotie

Sport is emotie, emotie van winnen, emotie van verliezen, blikken van afzien en plezier. Als alle fotografen bij de winnaar staan kun je het onderscheidende beeld maken bij de verliezers, de sporters die meer hebben afgezien, eerder zijn uitgestapt, gevallen of gewoon gelost. Hoe pakken we dit aan, hoe benaderen we teleurgestelde sporters. 

Werken in Extreme Lichtomstandigheden

Fotografie in extreme lichtomstandigheden, genoeg reden om de drang te krijgen om de duurste body of lichtsterke lens te kopen. Maar ook met je huidige apparatuur kun je met diverse trucjes nog meer uit je beeld halen. We gaan kijken hoe je door apparatuur keuze, instellingen en nabewerking bij hogere ISO-waardes of lagere sluitertijden dan normaal wenselijk toch bruikbaar beeld kunt produceren en zo echt het maximale uit je apparatuur haalt!


Het belang en de kracht van nabewerking

Met een goede nabewering kun jij je foto's naar een hoger niveau tillen. Door het toepassen van de juiste kleuren, contrasten, etc kun je het maximale uit je beelden halen en tegelijk een eigen herkenbare stijl versterken. We kijken hoe we met verschillende bewerkingen van hetzelfde beeld totaal verschillende uitresultaten krijgen, en herkenbaar beeld van bekende topfotografen kunnen benaderen. Uiteraard proberen we alles binnen de 'zilveren camera' regels te doen, want de voldoening en kracht van het beeld is dan nog groter!

Remotes

Door het gebruik van remote camera's kan je de productie en variatie in beeld eenvoudig vergoten. Heb je meer dan 1 camera, dan is het relatief eenvoudig en goedkoop om eens te experimenteren met remotes. Maar na een aantal duidelijke voorbeelden waarbij de voordelen (èn nadelen) duidelijk worden uitgelegd voel je misschien zelfs de drang om er een extra body voor aan te schaffen.


De Basis Techniek

De belangrijkste basis van elke sportfotograaf is het kunnen maken van een scherpe foto. We gaan kijken naar de basisinstellingen voor de beste beeldkwaliteit, belichting en autofocus. Welke verschillende instellingen kun je kiezen, wanneer kies je voor de ene, wanneer voor de andere. Hoe wissel je snel tussen verschillende instellingen, om het resultaat te behalen waar je naar op zoek bent. Afhankelijk van het niveau van de groep diepen we dit deel verder of minder ver uit.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en veel (onderscheidend) sportbeeld is in de basis gemakkelijk om te maken, maar vergt vaak een creatieve geest, kennis van de sport en de locatie en vaak ook enige voorbereiding. We bespreken het process om vooraf een beeld te visualiseren en welke voorbereidingen je kunt treffen om de kans op succes te vergroten. Soms spreken mensen over een 'lucky shot', maar geluk kun je afdwingen.


Investeren In Beeld

Als je het ziet, maar het niet gelijk lukt om het op de foto te krijgen, loop je dan door, of blijf je proberen totdat het er zo perfect op staat als je voor ogen hebt. Investeren in optimaal beeld geeft vaak simpel beeld, maar is niet altijd eenvoudig om te maken. Ook met een goede voorbereiding kun je soms beeld maken dat je anders niet had kunnen maken. We bespreken divers beeld en de noodzaak van voorberiding of geduld voor het uiteindelijke resultaat.

Creativiteit

Zodra je de basis van fotografie onder de knie hebt, kun je gaan werken aan je creativiteit. Door te spelen met instellingen, composities en technieken of combinaties daarvan kun jij je onderscheiden van de fotograaf die naast je staat. Als je met meerder personen hetzelfde onderwerp aan het fotograferen bent wil jij de fotograaf zijn met het meest unieke en opvallende beeld!


Risico Nemen

Als er veel fotografen zijn die hetzelfde moment willen vastleggen dan is het vaak een uitdaging om je te kunnen onderscheiden. Vooral op de grotere sportevenementen wemelt het van de fotografen waarvan er veel, vanwege hun specifieke opdracht, voor het veilige makkelijke beeld kiezen. Soms kan het lonen om dan zelf een risico te nemen, een uniek beeld te vangen met de kans het te missen.

Foto: Renz Rotteveel

Werken in extreme omstandigheden

Als schaatsfotograaf is Vincent in de winter regelmatig te vinden op nederlands en buitenlands natuurijs. Het fotografen van wedstrijden bij extreme kou, tot wel -30 graden celcius, vergt een geheel eigen voorbereiding en werkwijze. Als je de beperkingen vooraf op een rijtje zet en je voorbereiding hier op afstemt dan kun je het jezelf een stuk gemakkelijker maken.


Achtergrondverhalen

Sport is veel meer dan de wedstrijd die je ziet. De verzorgers, de mechaniciens, de coaches, de trainingen, massages, etc. Investeer tijd in zulk beeld en zulke momenten om een totaal plaatje te maken. Aan de hand van voorbeelden kijken we naar de manier waarop we zulke momenten kunnen vastleggen,waar we op willen letten.

Unieke Beeldhoeken zoeken, en vinden

Kun je beelden bedenken die 'onmogelijk' zijn om te maken, dan kun je vaak ook bedenken hoe je deze toch kunt maken! We bekijken en bespreken beeld waarbij het onmogelijke mogelijk bleek, dat je daarvoor soms moet investeren in apparatuur, maar vaker terplekke op een andere manier je problemen moet oplossen. Soms kun je jaren bezig zijn totdat de omstandigheden perfect zijn om de foto te maken die je toch al in je hoofd had, alleen nog niet gemaakt.


Croppen voor perfectie

Een goede crop kan beeld maken of breken. Door je beeld perfect uit te snijden en recht te zetten kan het vaak aan kracht en eenvoud winnen. Ook kan het bewust wegsnijden of juist laten staan van secundaire beeldelementen kan een totaal andere look aan je beelden geven. Aan de hand van diverse voorbeelden bekijken we de kracht van een goede crop, en hoe een indruk van de werkelijkheid kan veranderen door het beeld anders uit te snijden. Zo kun je soms uit één foto meerder totaal verschillende beelden halen.

Drone Fotografie

Drones zijn niet meer weg te denken uit de huidige fotografie wereld. Ondanks diverse wettelijke regels en daardoor praktische beperkingen zijn de mogelijkheden van het gebruik van drones in veel sporten enorm om daarmee totaal nieuwe beelden te kunnen maken. We bespreken de beperkingen en mogelijkheden, uiteraard weer ondersteund door een groot aantal krachtige voorbeelden, anekdotes en praktijk verhalen.